avagy bogozgassunk együtt!

Jogi Szaknyelvi Gubancok

Jogi Szaknyelvi Gubancok

Fair vagy nem fair? (Jogellenes munkáltatói felmondás – 1. rész)

2017. január 26. - linguajuris

 

unfair-dismissal.jpg„Egyszer minden véget ér.” (egy Captain Obvious-díjas filozófus)
 
…és a fenti idézet a munkaviszonyra is igaz, jogrendszerektől függetlenül. A részletekben viszont a magyar és az angol jogi szaknyelv már lényeges eltéréseket mutat.
 
A munkajogi gyakorlatban aránylag gyakran előfordul, hogy a munkáltató felmondása valamilyen okból jogellenes (pl. az indokolás nem jogszerű; felmondási védelembe ütközik stb.). A magyar jogi nyelv ezt a helyzetet több más esettel együtt lényegében egységesen kezeli, a „munkaviszony jogellenes megszüntetése” körébe sorolja, az angol terminológia azonban ennél árnyaltabb:
 
1) Amennyiben a munkáltató felmondása a munkaszerződés valamely rendelkezését sérti (az angol szakirodalom ide sorolja pl. a munkaszerződésben meghatározottnál rövidebb felmondási idő biztosítását), az angol jogi szaknyelv a ’wrongful dismissal’ kifejezést használja. Ebben az esetben a munkavállaló igényérvényesítési lehetősége viszonylag szűk körű, főszabályként csupán kártérítést (damages) követelhet.
 
2) Előfordul azonban, hogy a munkáltató felmondása nem a munkaszerződés, hanem valamely jogszabály vonatkozó rendelkezését sérti (pl. a munkaviszonyt a munkavállaló várandósságára hivatkozással szünteti meg). Ebben az esetben a jogellenes felmondás elnevezése ’unfair dismissal’ és a munkavállaló által érvényesíthető igények köre is tágabb: kárai megtérítésen túl a jogviszonya helyreállítását, továbbfoglalkoztatását is követelheti. Hogy hangzik ez angolul? Hamarosan kiderül…
 
(Szerző: dr. Szabó Zoltán)

A bejegyzés trackback címe:

https://linguajuris.blog.hu/api/trackback/id/tr4312157221

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A munkaviszony megszüntetése 2019.03.13. 21:34:58

A munkaviszony egy tartós jogviszonynak tekinthető, de egy ilyen jogviszonynál is lehetőséget kell biztosítani a felek számára, hogy azt megszüntethessék. Éppen ezért szabályozza a Munka Törvénykönyve (Mt.) a munkaviszony megszüntetésének szabályait. F…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása