avagy bogozgassunk együtt!

Jogi Szaknyelvi Gubancok

Jogi Szaknyelvi Gubancok

Nyeles telek

2017. március 03. - linguajuris

flag-lots-1.jpg

 

„Múlt héten már kerestelek, hogy van az angolul, hogy ’nyeles telek’?” – merült fel a kérdés „Ingatlanjog angolul”-tanfolyamunkon, mi pedig utánajártunk.

 
A magyar jog szerint a nyúlványos (nyeles) telek „a telekfelosztás során keletkező olyan telektömbön belüli telek, amely csak – a ki- és bejárásra, valamint a közművek elhelyezésére alkalmas – nyélszerű résszel kapcsolódik a köz- vagy magánúthoz” (ld. a telekalakításról szóló 85/2000. (XI. 8.) FVM rendelet 2. § a) pontját).
 
’Great minds think alike’ – tartja a mondás, és ez most is igaz: az angolszász gondolkodás ugyanis a magyar megoldásra emlékeztető módon közelíti meg a kérdést, a szóban forgó telekformát egy nyeles zászlóhoz hasonlítva. Így tehát a nyeles telek angol neve flag lot, ahogy az pl. ebben a portlandi telekalakítási tájékoztatóban is látható:
https://www.portlandoregon.gov/bds/article/72524
 
Akinek rövid kis cikkünk alapján megtetszett a ’flag lot’ és szeretne egyet otthonra, annak mi más zenei aláfestést is ajánlhatnánk a kialakításához, mint a 2010-es labdarúgó-világbajnokságról már jól ismert dalt: https://www.youtube.com/watch?v=WTJSt4wP2ME
 
(Szerző: dr. Szabó Zoltán)

A bejegyzés trackback címe:

https://linguajuris.blog.hu/api/trackback/id/tr112309367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása