avagy bogozgassunk együtt!

Jogi Szaknyelvi Gubancok

Jogi Szaknyelvi Gubancok

Szívességi használat

2017. március 21. - linguajuris

tenancy.jpg

A múlt hónapban a Valentin-napnak köszönhetően minden a szív-szívecske-szívesség stb. körül forgott, és ezt nagy meglepetésünkre a tanfolyamainkon is tapasztaltuk: egymás után több kurzusunkon – Szerződések joga angolul, Ingatlanjog angolul – is felmerült, hogy van angolul a „szívességi használat”. Mivel szívünkön viseljük hallgatóink kérdéseit, szíveskedtünk utánanézni.

A szótárak nem igazán adnak eligazítást a kérdésben, így érdemes a bírói gyakorlatot segítségül hívni. Massachusetts-i ítéletek pl. ’gratuitous tenancy’-nek nevezik azt a helyzetet, amikor a birtokos jogszerűen használta más ingatlanát anélkül, hogy bérleti díjat fizetett volna ill. ezt követeltek volna tőle (’no rent was being paid… none had previously been demanded’ – ld. West vs. First Agricultural Bank, http://masscases.com/cases/sjc/382/382mass534.html), így például, amikor az apa megengedte gyermekének, hogy az ingatlanában éljen lakbér fizetése vagy bármi más ellenszolgáltatás nélkül (’without the payment of any rent or consideration’ – ld. Aloisi vs. Kelley, http://masscases.com/cases/distapp/2009/2009massappdiv207.html). Álláspontunk szerint tehát a ’gratuitous tenancy’ megfelelő megoldás lehet a „szívességi használat” kifejezésére.

 Reméljük, elnyerte szíves tetszésüket ez a kis összefoglalónk. Szívesen. :)

 (Szerző: dr. Szabó Zoltán)  

A bejegyzés trackback címe:

https://linguajuris.blog.hu/api/trackback/id/tr7412357921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása