avagy bogozgassunk együtt!

Jogi Szaknyelvi Gubancok

Jogi Szaknyelvi Gubancok

CV vs. Resume

2017. március 29. - linguajuris

resume-vs-cv1.png


Ahogy elmúlik a tél, nem csak a vándormadarak kelnek útra, hanem egyre több tanítványunk is úgy érzi, hogy mozdulna, szívesen változtatna állást, kipróbálná magát egy új munkakörben. Böngészik az álláshirdetéseket, és aki angol nyelvűeket is olvasgat, az gyakran láthatja, hogy CV-t ( Curriculum Vitae) vagy Resume-t kérnek a pályázóktól. Rendszeresen fordulnak hozzánk azzal a kérdéssel, hogy vajon a két elnevezés ugyanolyan, vagy eltérő dokumentumot takar? 

Nos, a válasz igen is meg nem is. Abban hasonlítanak egymásra, hogy mind a kettő összefoglalja írójának szakmai múltját, azonban lényeges eltérés van köztük több ponton is. 

Egy CV általában hosszabb, akár több oldal is lehet, hiszen részletes információt közöl az akadémiai háttérről, vagyis hogy milyen képzéseken vett részt az illető, milyen diplomái, tudományos fokozatai, tanítási és / vagy kutatási tapasztalatai és eredményei vannak, mit és hol publikált, adott elő és milyen díjakat kapott mindezekért. Ebből is látható, hogy leginkább oktatói, kutatói, akadémiai karrierhez kapcsolódó pozíciók megszerzésénél érdemes használni ezt a formátumot.

A resume ezzel szemben rövid, tömör, a meghirdetett állás szempontjából releváns adatokat tartalmazza a pályázóról. Célja az, hogy meggyőzze az olvasót, hogy ő a legalkalmasabb jelölt a pozícióra. Éppen ezért általában egy oldalban tartalmazza ezeket a kiemelt információkat. Ebből következik, hogy minden megpályázott állásra egyedit kell írni, nem lehet ugyanazt a verziót küldözgetni mindenhová!

Ezt a két szót legtöbbször maguk a hirdetők is teljesen szinonimaként használják, számos félreértésre adva ezzel okot. Az igazi elvárásuk azonban leginkább az, hogy CV formátumban küldjünk resume tartalmat. 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://linguajuris.blog.hu/api/trackback/id/tr8112385475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása