avagy bogozgassunk együtt!

Jogi Szaknyelvi Gubancok

Jogi Szaknyelvi Gubancok

Hogy van az angolul, hogy munkaszerződés?

2017. április 28. - linguajuris

employment_labour_law.jpg

 

Ez is egy olyan kérdés, amire sokan legyintenek, mert annyira egyértelműnek tűnik, pedig szerintem nem az. Valahányszor felteszem a kérdést a képzéseinken, mindig legalább két fajta választ kapok:

1) Labour Contract / Labour Agreement
2) Employment Agreement / Employment Contract

Akkor mégsem olyan egyértelmű a téma, ugye? :) De akkor vajon melyik a jó?

Nos, mind a kettő.

Ebből viszont jön a következő logikus kérdés: akkor használhatom őket szinonimaként?

Erre viszont már a válaszom az, hogy nem.

A Labour Contract / Labour Agreement az a szerződés, ami a kollektív munkajog - Labour Law - által szabályozott területekre vonatkozik, és emiatt a munkaadó és a szakszervezetek vagy más munkavállalói érdekképviseleti szervek kötik meg. Vagyis ez a kollektív szerződésre utal, amit angolul egyébként inkább Collective Agrrement-nek vagy Collective Bargaining Agreement-nek hívnak.

Ezzel szemben az Employment Agreement / Employment Contract az egyéni munkajog - Employment Law - előírásai szerint jön létre, és rendelkezik a munkaviszonyból eredő jogokról és kötelezettségekről, a munka- és pihenőidőről, a munkabérről, a felek kártérítési felelősségéről, a munkaviszony megszűnéséről vagy megszüntetéséről, illetve a munkaügyi viták elintézésének módjáról.

A fentiek alapján ezért le merem vonni azt a merész következtetést, hogy a legtöbb olvasóm is inkább Employment Agreement-tel és nem Labour Contract-tel dolgozik a napi munkája során.  

A bejegyzés trackback címe:

https://linguajuris.blog.hu/api/trackback/id/tr1012462385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása